Geplaatst op

IJlst en Sneek, twee plaatsen van de bekende Friese Elf

Sneek

Er klinkt een signaal en de slagbomen sluiten. Auto’s moeten wachten in IJlst. Auto’s zijn bijzaak, boten domineren het beeld van dit kleine stadje in Friesland. De brug gaat elke 5 minuten open. zeilboten en motorboten. Grote boten en kleine boten. Een constant komen en gaan.

Door het landschap lopen talloze waterwegen. Niet alleen de meren sluiten op elkaar aan, maar ook de plaatsen, die leiden naar het midden van de stadscentra in Fryslan, zoals de provincie Friesland officieel heet. Hoe verschillend IJlst en Sneek ook zijn, ze liggen allebei aan zo’n vaarwater. Beide behoren tot de 11 Friese steden op de route van de beroemde Elfstedentocht. Deze bijna 200 km lange race op natuurijs heeft in zijn meer dan 100-jarige geschiedenis slechts 15 keer plaatsgevonden. Elke winter staat heel Nederland in spanning te kijken of het ijs op de kanalen en meren dik genoeg is om eindelijk weer te kunnen schaatsen. Er waren bijna 17.000 deelnemers aan de laatste Elfstedentocht in 1997. Op deze warme zomerdag ligt er alleen maar ijs in de ijscoupes van de gasten die op het restaurantterras naast de brug zitten en kijken naar de drukte op het water. Maar als je wat beter kijkt in het restaurant, dat ook ons ​​hotel is, vind je nog verwijzingen naar het schaatsen. Oude schaatsen bungelend aan het plafond van de biljartkamer, verbleekte foto’s van jonge mannen op het ijs, medailles aan de muur.

Pittoresk IJlst

e hoge schoorsteen in het centrum van IJlst is van de voormalige Nooitgedagt-fabriek, de grootste van de 24 fabrieken die de typisch Nederlandse houten schaatsen produceerden. Nu is er een museum in de oude fabriek, want houten schaatsen zijn niet meer nodig. Het hout voor de schaatsen, maar ook voor het bouwen van schepen, werd gekapt in een van de drie houtzagerijen die vroeger in IJlst stonden. Een ervan, de molen De Rat, staat er nog steeds en is tegen een kleine vergoeding toegankelijk voor bezoekers. Langs de Eegracht ademt ook het stadje IJlst, dat stadsrechten heeft maar slechts iets meer dan 3.000 inwoners heeft, historie. Typische bakstenen huizen staan ​​langs de weg. Sommige zijn vrij oud, zoals het huis ‘De Messingklopper’ met de trapgevel, dat er al sinds 1669 staat. Voor de deuren staan ​​kuipjes met kleurige bloeiende bloemen. De smalle geplaveide straat loopt direct langs het huis. Pas dan komt het groen, de Overtuinen waar IJlst zo bekend om staat. In de “tuinen aan de overkant” bleken vrouwen vroeger hun was in de zon te bleken. De tuinen waren ook ideaal als opslagplaats voor materiaal dat per boot over het kanaal werd gebracht. Tegenwoordig groeien er groenten, bloemen en gras en gebruiken de bewoners de tuin als terras aan het water. Weelderig groene lindebomen, waarvan de kronen tonvormig zijn gesnoeid, staan ​​dicht bij elkaar in een rij en omlijnen het groen rechts en links van de gracht. Pittoreske.

Schepen in Sneek

Met de e-bike hebben we maar 10 minuten nodig van IJlst naar het 10x grotere Sneek. Ook de sfeer is navenant anders. De straten zijn breder, de drukte drukker en het groen wat minder. Maar er zijn ook water en boten. De Stadsgracht rond de oude stad maakte vroeger deel uit van de stadsversterkingen en liep buiten de stadsmuren. Er waren verschillende stadspoorten, niet alleen voor de wegen maar ook voor de waterwegen naar de stad. Een belangrijke poort, de kenmerkende Waterpoort, is nu het symbool van de stad Sneek. Als we daar voorbij fietsen, is het water voor de poort helemaal niet historisch. De Solar Challenge is in volle gang en futuristische boten aangedreven door zonnepanelen verzamelen zich voor de start van de race. We hebben geluk en zijn net op tijd bij het startschot. Het verbaast me dat sommige boten met enorme snelheid accelereren en letterlijk wegvliegen.

In het Fries Scheepvaartmuseum, waar vandaag een bezoek aan op het programma staat, staat de geschiedenis weer op de voorgrond. Je ziet het niet op het eerste gezicht, maar dit museum in het centrum van de stad is echt groot. De 32 tentoonstellingszalen zijn ondergebracht in verschillende onderling verbonden huizen, sommige zeer modern en sommige historisch. Voor kinderen is er een apart kindermuseum onder het dak, waar genoeg te doen en te ontdekken valt.

Als je van scheepsmodellen houdt, zul je dit museum geweldig vinden. Ze zijn er in alle maten en van alle tijden. Maar ook wie net als ik genoeg heeft van een paar modellen, krijgt waar voor zijn geld, want het museum is zo divers dat er voor ieder wat wils is. Interessante feiten over scheepsbouw en zeevaart. Stijlvol ingerichte kamers met meubels en voorwerpen uit de 18e en 19e eeuw. Kunstnijverheid uit Sneek en omstreken.

Terherne

Niet ver van IJlst en Sneek, ligt het misschien ogenschijnlijk kleine Terherne. Hier ligt één van de leukste attracties voor kinderen, en volwassenen, in Friesland; Het kameleondorp. Gebaseerd op de verhalen uit de bekendste jeugsboekenreeks in Nederland, en met de kortingskaart van NapPas kun je hier met korting naar toe.